Intryck från Sydafrika

För sju år sedan kontaktade jag Center for Communication and Media Studies (CCMS) vid University of KwaZulu-Natal i Sydafrika, för att inleda ett Linnaeus-Palme-samarbete som hittills resulterat i att ett tiotal studenter och sju kolleger från bägge ställena besökt varandras lärosäten några veckor åt gången. Platsen är säkert inte obekant för många av FSMKs medlemmar. För fyra år sedan höll IAMCR sin konferens där med temat North-South Conversation.

Otaliga är vittnesmålen om fascinationen över den afrikanska kontinenten, från Lasse Bergs populära skildringar av Kalahari till den polske författaren Ryszard Kapuścińskis livslånga dragning till Afrika, nyligen skildrad i en Svt-dokumentär. Jag förstår dem.

Jag hade aldrig varit i Sydafrika innan 2009. Landet var fram till apartheits upphörande 1994 en ”förbjuden” zon. En nedslående brottsstatistik gjorde inte min reslust större, trots att landet sakta demokratiserades efter det första allmänna valet 1994, efter Mandelas frigivande. När tillfälle så småningom bjöds att å tjänstens vägnar ta kontakt och den första resan gjordes, fick jag chansen att skapa mig en egen uppfattning.

Man lär inte känna landet efter några vändor med undervisning och handledning av post graduate students. Däremot har jag fått inblick i kollegernas och studenternas vardag. Verksamheten pågår i en visserligen imponerande arkitektur på Howard college i Durban, men bristen på ordentlig uppkoppling till Internet i föreläsningssalarna och avsaknaden av en anständig kantin krånglar till det.

Teoretiskt präglas studierna av cultural studies, inte minst tack vare professor Keyan G Tomaselli, numera emeritus vid UKZN och University of Johannesburg, tillika huvudredaktör för Critical Arts. Varje vecka förväntas alla delta i ett högre seminarium från professorerna till master students. Redovisningar av fältstudier blandas med presentationer av nyutkomna antologier. De som är aktiva forskare deltar i minst två internationella konferenser per år. Inte en rad skrivs som inte är avsedd för peer reviewed journals och publiceringstakten är hög.

Ett par gånger om året stiger spänningen i takt med att ryktena om höjda terminsavgifter börjar komma i svang och studenterna strejkar, det vill säga sjunger kampsånger och bankar på inredningen medan personalen barrikaderar sig på rummen. De har fog för sina protester, men metoderna har hittills varit fruktlösa. Även om apartheitregimen är historia lever gamla tankefigurer kvar.

colonial symbols

 

 

 

 

 

Klotter på staty av universitetets grundare.

Eva Ekstrand, Högskolan i Gävle