Inbjudan till nytt interdisciplinärt nätverk för Språk och politik

“Språk och politik”  – Nytt nätverk

Spr å kets roll i politiken uppmärksammas i allt högre grad av medierna. Forskare frå n olika discipliner är sedan länge eniga om att spr å ket inte bara är ett av politikens instrument utan i själva verket förutsättningen för politikens existens. Samtidigt kan vi iaktta att den politiska offentligheten ä r i st ändig förändring, bland annat genom att kommunikationen i dag äger rum på alltfler arenor, vilket i sin tur leder till förändrade kommunikationskanaler och kommunikationspraktiker. Men kopplingen mellan språk och politik kan ses betydligt mer vidsträckt än så: det handlar om att studera exempelvis betydelseförskjutningar, tankefigurer, narrativ, diskurser, aktörer och maktordningar i politiska kontexter både ur ett historiskt och nutida perspektiv

Analysen av politiska budskap är därför en m å ngfacetterad och interdisciplinä r forskningsuppgift som engagerar forskare från många olika ämnen.

Vi inbjuder forskare från alla discipliner att presentera forskning vid en nätverksträff på Stockholms Universitet under tre olika slags format:

1) Work in progress (30 min-slots),

2) avslutade projekt (15 min-slots)

3) forskningsidéer (15 min-slots).

Vi åsyftar en inventering av fältet och välkomnar såväl empiriska som metodiska/teoretiska eller materialdrivna presentationer. Presentationerna kan hållas på engelska, svenska eller något annat skandinaviskt språk.

I Sverige bedrivs forskning om politiskt spr å k inom åtskilliga discipliner vid flera lärosä ten. Det finns således goda skäl att bygga upp ett nationellt nätverk för forskare som ägnar sig åt spr å k och politik. En kartläggning av den forskning som äger rum skulle kunna generera nya samarbeten samt goda möjligheter att dela med sig av material och insamlade data. Diskussioner om teori och metod blir värdefulla, d å de olika disciplinära tillhörigheterna öppnar upp för ett bredare spektrum av sekundärlitteratur och internationell forskning. Ett utbyte av humanistiska och samhällsvetenskapliga tillvägagångssätt tror vi är nödvändigt med utgångspunkt i forskningsområdets bredd och med tanke på förändringen av den politiska kommunikationens utvidgade kanaler, nya strategier och informaliserade former.

Ett första initiativ till ett nationellt samarbete om forskning kring politisk kommunikation togs under våren 2015, när ett antal forskare från olika discipliner träffades vid en workshop i Uppsala och grundade nätverket Polkom. I mars 2016 ägde ett uppföljande möte rum i Uppsala, denna gång med ett seminarium om högerpopulism. Nu vill vi – en interdisciplinär forskargrupp vid Stockholms universitet – utvidga och fördjupa detta samarbete genom att bjuda in till en två dagar lång nätverksträff i Stockholm 16-18 februari 2017, där fler forskare får möjlighet att presentera sitt arbete om språk och politik. Vi ser det som särskilt angeläget att involvera fler doktorander i nätverket.

Nätverksträffen kommer att pågå från torsdag lunch till lördag lunch. Vi planerar för en gemensam middag på fredagskvällen och en mingelkväll på torsdagen. Konferensen är kostnadsfri och förhoppningsvis kommer vi också att kunna ersätta kostnader för resa och/eller logi för resande deltagare med egna presentationer.

Välkomna med era förslag på titlar och ett kort abstract (max 200 ord) senast den 1 november 2016 till adressen sprakochpolitik@su.se. Besked om deltagande lämnas senast den 1 december 2016. Anmälan om deltagande i nätverksträffen utan presentation tas emot fram till 1 januari 2017.

Med hjärtliga hälsningar från Stockholm och arrangörsgruppen

Gunilla Almström Persson, Ulf Mörkenstam, Annika Raabo, Kristina Riegert, Charlotta Seiler Brylla

30 deltagare

Konferenshjälp av Master studenter och en mingel på fakultetsklubben – ej budgeterad för. Tomas Riadh. Svenska institutionen. Gunilla söker.

20 rum Drottning Viktorias örlogshem är bokade och måste bevakas.

Geovetarnas hus möjligtvis på fredag.

Juristerna.

D9 lördag förmiddag