Datajournalistik vid Stanford

Jag kom nyligen hem efter två månader som visiting student researcher på CESTA (Center for Spatial and Textual Analysis) vid Stanford University, där jag bland annat närvarade vid symposiet ”Exploring the interface between journalism and computing” som anordnades av Department of media and communication studies. Att symposiet ägde rum på Stanford är ingen slump. Bortsett från närheten till Silicon Valley har universitetet en inriktning inom journalistutbildningen som lär studenterna att använda digitala verktyg och material för att göra journalistiska reportage. Även i andra humsam-discipliner ligger Stanford i framkant vad gäller att integrera digitala verktyg och metoder i sin verksamhet, så som statsvetenskapen (t ex Justin Grimmer) eller the Literary Lab (som leds av Mark Algee-Hewitt).

Symposiet gav flera exempel på forskning i samarbete mellan olika ämnesdiscipliner och branschorganisationer. Från Sverige presenterade Måns Magnusson, doktorand i statistik vid Linköping universitet, ett samarbetsprojekt med den Stockholmsbaserade datajournalistik-gruppen Journalism++. De har utvecklat verktyget Marple, bland annat med bidrag från Google, som använder olika statistisk data från olika myndigheter för att identifiera brottstrender. För den som är intresserad finns symposiets olika papers tillgängliga här.

Medvetenheten om digitaliseringens effekter gör sig allt mer påmind inom humsam-sektorn, allt från att fler materialsamlingar blir tillgängliga online och ett utökat utbud av digitala metoder för att utforska dessa, till ökade krav på att kunna använda både dessa material och metoder. Men det handlar också om möjligheter, till exempel att studera hur diskursiva förändringar, i miljontals dokument, kan kopplas till – och skapa ökad förståelse för – förändringar i samhället, samt att skriva om delar av historien på ett sätt som vi tidigare inte har kunnat göra i brist på rätt förutsättningar.

I medie- och kommunikationsvetenskapen i Sverige finns ingen motsvarighet till Stanfords datajournalistprogram, men däremot märks här och var initiativ till forskning och utbildningar. Ett exempel är Karlstads program ”Medier och kommnikation: digitala medier och analys” där studenterna bland annat får lära sig olika digitala textmetoder. annat exempel är specialnumret om digitala metoder som just nu är under utgivning av Nordicom Information, där jag själv har skrivit en artikel baserad på ett text mining-projekt av Statens offentliga utredningar (i samarbete med Roger Mähler på Humlab vid Umeå universitet). Och fler initiativ lär följa.

//Fredrik Norén