FSMK Nyhetsbrev Nr 2 2012

Bästa medlem

Vi är alla mitt i terminen och har fullt upp. Mitt i görandet vill vi dock från FSMKs styrelse ge er nyheter om vad vi har gjort och vad som är på gång.

FSMKs nya hemsida

Vi lanserar nu en ny hemsida på samma adress som tidigare: http://www.mediekom.se.

Tanken är att sidan ska uppdateras kontinuerligt och vi har nu en utsedd kommunikationsansvarig i styrelsen, Malin Svenningsson (JMG).Det finns också en interaktivitet i den nya hemsidan, som inte fanns i den gamla, men möjligheter till kommentarer och diskussioner. Som tidigare skickar ni allt material som ni vill ha publicerat på listan och webben till info[at]mediekom.se

Vår förhoppning är att vi alla kan hjälpas åt att fylla sidan med uppdaterat spännande innehåll.

FSMK i ny design

För att kunna få en snygg, uppdaterad och användbar hemsida anlitade vi den grafiske designern Joar Jacobsson, som skapade både den logga ni ser i brevhuvudet och bannern/bakgrunden till FSMKs hemsida. Själva hemsidan har Magnus Fredriksson från JMG skapat och designat.

FSMKs pris för bästa avhandling

FSMK utlyser ett pris för bästa avhandling inom ämnesområdet och priset kommer att delas ut på FSMKs årliga konferens. Målet med priset är att lyfta fram en excellent doktorsavhandling inom forskningsämnena MKV och Journalistik (eller annat närliggande område), som är framlagd vid en svensk högskola. Den utsedda avhandlingen ska visa exceptionell originalitet och intellektuellt djup i termer av teori, metodologi och/eller analys.

Priset består av en prissumma på 5 000 kr, samt att författaren erbjuds att skriva en artikel baserad på avhandlingen för publicering i Nordicom information.

För att kunna komma i fråga för FSMKs avhandlingspris, så ska en doktorand ha slutfört avhandlingen och genomfört disputationen inom två år från nomineringsdeadline, den 1 februari 2013. Handledare eller opponent ska nominera avhandlingen till FSMKs styrelse.

Mer information kommer genom formell utlysning.Kontaktperson i styrelsen är Christian Christensen.

FSMK-dagen den 15 maj samt MKV-konferensen 16 maj

Boka den 15-16 maj i era kalendrar, då 2013 års FSMK-dag och MKV-konferens äger rum. Värden blir Högskolan för lärande och kommunikation vid Högskolan i Jönköping. Konferensen och middagen är kostnadsfri för FSMK-s medlemmar!

Temat för FSMK-dagen är Mellan bildning och marknad: MKV-forskningens status och legitimitet och vi hoppas kunna bjuda på spännande och intressanta föreläsningar och debatter både utifrån och inifrån MKV/journalistikämnena.

Nordmedia2013-konferensen 8-11 augusti

En annan kalenderbokning bör vara Nordmedia2013 konferensen, som hålls den 8-11 august 2013 i Oslo med Aakershus høyskole som värd. Temat är Defending Democracy. Nordic and Global diversities in Media and Journalism och planeringskommittén (som FSMKs ordförande ingår i) har redan en rad med intressanta keynotetalare, t ex Natalie Fenton, Stephen Ward, Thomas Hanitzsch, Inka Salovaara och Kamel Labidi. Call for paper-abstract finns ute på Nordmedias hemsida:

http://www.nordmedia2013.org/

Det finns också en Facebooksida: Nordmedia 2013.

Doktorander kan, som vanligt, ansöka om stipendium från FSMK för Nordmedia-konferensen.

På Nordmediakonferensen kommer FSMKs årsmöte att hållas.

Nordicoms facebookgrupp Nordmedia Talks

Nordicom har startat en Facebook grupp för MKV och journalistikforskare, som är tänkt att vara en länk mellan nordiska forskare inför och efter Nordmediakonferenserna. Kolla upp och lajka!

Styrelsen 2012-2013

Vi som arbetar tillsammans i FSMKs styrelse för året 2011-2012 hittar du här http://www.mediekom.se/?page_id=149