FSMK:s Avhandlingspris 2015 

Föreningen för svensk medie- och kommunikationsforskning (FSMK) utlyser härmed FSMKs Avhandlingspris 2015. Priset delas ut på FSMKs årliga konferens. Målet med priset är att lyfta fram en excellent doktorsavhandling inom Medie- och kommunikationsvetenskap (MKV) och Journalistik (eller motsvarande), som är framlagd och godkänd vid svenskt lärosäte. Avhandlingen ska visa exceptionell kvalitet, prov på originalitet och intellektuellt djup i termer av teori, metodologi och analys, samt ge ett väsentligt bidrag till kunskapsområdet. Priset är på 5000 kr.

 

Nomineringsprocessen

För att komma i fråga för FSMKs avhandlingspris, ska avhandlingen inte vara äldre än två år (godkänd 1 mars 2013 eller senare). Handledare eller opponent kan nominera avhandlingen. Avhandlingen ska vara skriven på antingen svenska eller engelska inom ämnesområdena Medie- och kommunikationsvetenskap eller Journalistik (eller motsvarande).

Nomineringar av avhandlingar som är äldre än två år eller som är att betrakta som ofärdiga kommer inte att behandlas. Nomineringar ska vara FSMKs styrelse tillhanda senast 6 mars 2015. Senare inkomna nomineringar beaktas inte men välkomnas att förnya nomineringen inför nästkommande prisutdelning. Endast fullståndiga nomineringar behandlas. Nomineringarna ska inkludera följande:

  1. Avhandlingsförfattare;
  2. Avhandlingens titel, datum för disputation och namnet på opponenten;
  3. Universitet och institutionstillhörighet för disputationen;
  4. Namn och titel på förslagsställaren (handledaren och/eller opponenten);
  5. Kontaktinformation till den nominerade och den som nominerar;
  6. En tryckt kopia av avhandlingen;
  7. En motivering till nomineringen (max 750 ord), i vilken handledare/opponent förklarar hur och på vilket sätt avhandlingen i fråga uppfyller bedömningskriterierna, är exceptionell i fråga om kvalitet, originalitet och intellektuellt djup i termer av teori, metodologi och analys. Motiveringen ska också tydliggöra avhandlingens bidrag och betydelse för fältet. Nomineringsförklaringen ska vara skriven på svenska eller engelska och ska tydligt lyfta fram styrkorna i arbetet. För avhandlingar från discipliner utanför MKV eller journalistik ska avhandlingens värde för FSMKs medlemmar och institutioner tydliggöras och motiveras.

Nominering- och granskningsförfarande

Alla inkomna nomineringar inom deadline kommer att bedömas av FSMKs styrelse baserat primärt på nomineringsförklaringarna, men också på granskning av avhandlingen. En tätgrupp om 3-4 avhandlingar kommer att utses. Dessa går vidare för ytterligare bedömning och granskas av en sakkunnig kommitté som rangordnar finalisterna. FSMKs styrelse fattar utifrån denna rankning beslut om vinnare, som meddelas skriftligen av FSMKs styrelse. Prisutdelning sker på den årliga FSMK-konferensen.

 

Kontaktinformation

Nomineringar skickas till FSMKs styrelse:

Henrik Örnebring (henrik.ornebring@kau.se)

eller Ylva Ekström (ylva.ekstrom@im.uu.se)

 

Utarbetat av: FSMKs styrelse