En plats på forskarutbildningen i mediehistoria vid Lunds universitet

Den 1 februari 2016 utlyses en anställning som doktorand i mediehistoria vid Lunds universitet.

Mediehistoria är ett relativt nytt ämne som 2011 ersatte pressvetenskap. Tre avhandlingar har sedan dess lagts fram, och för närvarande finns tre doktorander i ämnet. Det finns inget krav på att ha läst pressvetenskap eller mediehistoria tidigare. Du kan ha din bakgrund i en rad andra medieorienterade och/eller historiska ämnen som bokhistoria, etnologi, idéhistoria, journalistik, filmvetenskap, historia, konstvetenskap, litteraturvetenskap, medie- och kommunikationsvetenskap, musikvetenskap. Ditt intresse för det historiska perspektivet på mediala fenomen – eller för det mediala perspektivet på historien – är huvudsaken.

Mediehistoria är ett internationellt expanderande fält. Ämnets lansering vid Lunds universitet markerar både en tydligare kulturhistorisk profil och en empirisk breddning. Det monomediala perspektivet och det traditionella mediebegreppet har allt oftare visat sig otillräckliga. Konvergens, intermedialitet, remediering och systemaspekter hör inte endast vår egen tid till. Med ett brett mediebegrepp inkluderas också en rad medieformer utöver de traditionella massmedierna – som arkiv, böcker, cd-skivor, dagerrotyper, e-post och flaggor. Och till traditionella medieformer som tidningar och teve riktas nya frågor om tekniker och publiker, deltagande och makt, kultur och politik, gränser och materialitet, kön och etnicitet, tid och rum. Vår medialt omvälvande samtid öppnar för nya perspektiv på det förflutna, och mediernas historia kan göra vår egen belägenhet begripligare.

Mediehistoria är en del av Institutionen för kommunikation och medier. Denna bildades 2010 och rymmer även ämnena journalistik, medie- och kommunikationsvetenskap och retorik.

Observera att detta är en förhandsinformation. Utlysningen kommer den 1 februari 2016 på länken nedan med en ansökningstid på fyra veckor.
Välkommen med din ansökan i februari!

Kontakt: marie.cronqvist@kom.lu.se, 046- 222 88 76
LU:s lediga anställningar: http://www.lu.se/om-universitetet/jobba-hos-oss
Hemsida: http://www.kom.lu.se/forskning/mediehistoria/